Er was eens... Sprookjes, folklore en mythes
door de eeuwen heen
Leidschrift 39.1 (2024)
Redactioneel
Geachte lezer,
Met trots presenteren wij u het nieuwe februarinummer van Leidschrift. In dit eerste nummer van 2024 verkennen wij de wonderlijke wereld van sprookjes, mythes en folklore.
Centraal in dit nummer staan verhalen die de tand des tijds hebben doorstaan en van generatie op generatie zijn doorgegeven. Zo komen we meer te weten over de voorstelling van draken en de eigenschappen van Hindoeïstische boomgeesten, maar ook over de relatie tussen de legende van koning Arthur en de expansiepolitiek van het Britse koningshuis. Bovendien keren we nog verder terug in de tijd en reizen we af naar de Griekse Oudheid om te leren over de relatie tussen mythologie en rituele praktijk en de kosmogenie van Hesiodos. De verscheidenheid aan onderwerpen geeft aan hoe groot dit onderzoeksveld is en laat de enorme potentie zien voor aanvullend onderzoek. Wellicht wekt dit nummer u interesse om onderwerpen binnen de magische wereld van sprookjes, mythes en folklore verder uit te zoeken.
Namens de redactie willen wij alle auteurs bedanken die met hun enthousiasme en fijne samenwerking deze mooie publicatie mogelijk hebben gemaakt. Daarnaast willen we ook de gewaardeerde lezers van Leidschrift bedanken voor hun blijvende steun.
Wij hopen dat u geniet van dit rijkgevulde nummer en wensen u veel leesplezier toe!
Download volledig nummer
d
d
d
Inleiding: breinpatroon of cultuuruiting
Jacqueline Zirkzee
De boomgeest zonder vaste boomkap: de onbepaaldheid van bovennatuurlijke wezens in India
Arjan Sterken
The Artic Arthur and the American Avalon: John Dee’s Brytanici imperii limites (1578) and the North Atlantic island imaginary

PUBLICEREN? DAT KAN IN LEIDSCHRIFT!
Ben jij student geschiedenis en wil jij met jouw werkstukken meer halen dan alleen goede cijfers? Dan kan jij misschien wel publiceren in Leidschrift! Binnen het thema van ieder nummer bieden wij ruimte voor één studentenartikel. Ontdek hier welke thema's er komend jaar aankomen.
Ben Stewart
Hesiodos contra Mozes: de Godengeboorte onder vuur
Hugo Koning
Draken en hun recente receptie in Nederland
Willem de Blécourt
Het belang van de Sitz im Leben: variatie op gestandaardiseerde mythologie in de Griekse oudheid
Wouter Hofland