Welcome to the Leidschrift website

 The Leidschrift Foundation publishes the journal Leidschrift, dealing with current historical debates.

Read more...

Latest release

Planned

28 February, 2018
33.1. Stedenbouw
18 April, 2018
Symposium 2018: Oranje boven?

nieuws-aankondigingen

Symposium 'Oranje boven' groot succes!

Het Leidschrift symposium 2018 was een groot succes! Ondanks het mooie weer was de zaal goedgevuld.

Graag willen wij onze sponsoren bedanken, namelijk het Leids Universiteits Fonds, het QuintusFonds, Fonds 1818 en het opleidingsbestuur van Geschiedenis. Daarnaast zijn wij enorm dankbaar voor de mooie en interessante lezingen van Luc Panhuysen en Jeroen Koch en gaat onze dank ook vooral uit naar Henk te Velde, die op korte termijn kon invallen voor Jeroe n Duindam.

Wij hopen dat u net zo heeft genoten van de sprekers en hopen u volgend jaar weer te zien!

Leidschrift zoekt redactieleden!

De redactie van Leidschrift is op zoek naar nieuwe redactieleden! Wij zoeken een of meerdere nieuwe redactieleden die zo spoedig mogelijk kunnen beginnen.

Wat is Leidschrift?

Leidschrift is een academisch historisch tijdschrift dat sinds 1984 wordt uitgegeven. De redactie wordt gevormd door studenten en een docent-lid van de vakgroep Geschiedenis aan de Universiteit Leiden (momenteel Claire Weeda). Het tijdschrift verschijnt driemaal per jaar in de vorm van een themabundel, waarin nationale en internationale auteurs hun wetenschappelijke artikelen publiceren. Enkele gerenommeerde historici die in het verleden in Leidschrift hebben gepubliceerd zijn Roger Griffin, Leo Lucassen, John France, Luuk de Ligt en Henk Wesseling. Recent verschenen nummers gingen onder andere over de honderd jaar kiesrecht en de geschiedenis van spionage. Leidschrift heeft in de loop der jaren een uitstekende reputatie opgebouwd door haar bijdrage aan de geschiedwetenschap.

Wat doet een redactielid?

Een redactielid wordt ingedeeld bij een themanummer. Na de vaststelling van het onderwerp schrijven de redactieleden hun auteurs aan, redigeren de artikelen en maken het nummer drukklaar. Verder vervullen de meeste redactieleden een functie binnen een van de commissies, die zich onder meer bezighouden met de promotie, het symposium en de eindredactie. De redactievergaderingen zijn om de twee weken, afwisselend ’s ochtends en ’s avonds.


Profiel

- Je dient het eerstejaars bsa behaald te hebben.
- Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift. 
- Goede communicatieve vaardigheden. Naast schriftelijk contact met auteurs werk je als onderdeel van een redactie, waarbij samenwerking belangrijk is.
- Flexibiliteit. De totstandkoming van een themanummer kent drukke en rustige momenten.
- Dat je minimaal een jaar bij de redactie blijft (de periode waarin een themanummer wordt gemaakt).
- Ervaring met Photoshop, InDesign of met programmeertalen is een pré.

Wat bieden wij?

- Een gedreven groep geschiedenisstudenten die gezamenlijk themanummers van wetenschappelijk niveau uitbrengen.
- Een opleiding om de eerste redactievaardigheden te oefenen.
- De mogelijkheid om kritisch denkvermogen te ontwikkelen. Redigeren brengt mee dat je je eigen teksten kritischer onder de loep durft te nemen.
- Borrelavonden, koffiedates en redactie-uitjes.
- Een waardevolle toevoeging op je CV.

Heb je interesse? Stuur dan een sollicitatiebrief en cv naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

What is Leidschrift?

Leidschrift is an independent historical journal which aims to publish articles in the field of history on an academic level.

Leidschrift Online Archief

Begin 2010 heeft Stichting Leidschrift de eerste vijftien jaargangen Leidschrift laten digitaliseren en beschikbaar gemaakt via het Online Archief. Op het lustrumsymposium in april werden deze jaargangen gepresenteerd. Het archief is voor iedereen toegankelijk en doorzoekbaar op titel, auteur en (beperkte) trefwoorden.

Register to read more...

Onbekend maakt onbemind

Negatieve karakterschetsen in de vroegmoderne tijd

281kaftnewsNieuwe aprileditie Leidschrift over xenofobie; een nog altijd actueel onderwerp in een vroegmodern historisch jasje

De ander, op het ene moment bewonderenswaardig, op het andere angstaanjagend. Al eeuwen is de mens geobsedeerd door de ander, de buitenstaander, de vreemdeling of simpelweg de persoon die niet tot dezelfde 'groep' behoort. De mens heeft grote drang naar het behoren tot een groep en gaat hierdoor haast automatisch een beeld vormen over die ander buiten de groep, positief dan wel negatief. Dit is geen hedendaags fenomeen, maar gaat eeuwen terug. Het aprilnummer van jaargang 28, gaat in op dit fenomeen. Wij willen in dit nummer aandacht schenken aan het vreemde volk, de boze buitenstaander, aan die interessante maar ook soms bedreigende ander.

Register to read more...

Verraderlijke Rijkdom

Economische crisis in historisch perspectief

282kaft

Nieuwe septembereditie Leidschrift over economische crises

Omgevallen banken, een ingestorte huizenmarkt, faillissementen, stijgende werkloosheid en bezuinigingen - kortom, het is crisis. De economische crisis waarin Nederland zich op het moment bevindt, beheerst de media, de politiek en ons dagelijks leven. Jongeren maken het voor het eerst mee, oudere generaties herinneren zich de jaren tachtig of zelfs dertig van de twintigste eeuw, van horen zeggen of uit eigen ervaring. Economische crises zijn echter niet louter een modern verschijnsel, ze zijn zo oud als de weg naar Rome. In het septembernummer van jaargang 28 plaatst Leidschrift het fenomeen economische crisis in een historisch én mondiaal perspectief.

Register to read more...