Welkom op de website van Leidschrift

Leidschrift is een onafhankelijk historisch tijdschrift met als doelstelling het publiceren van geschiedkundige artikelen op wetenschappelijk niveau.

Nieuwste uitgave

nieuws-aankondigingen

Schrijf een artikel voor Leidschrift!

Leidschrift zal vanaf 2019 in ieder nummer een (research)master student de mogelijkheid bieden om een eigen artikel te publiceren onder begeleiding van de redactie. Heb je een paper of scriptie die past binnen het onderwerp en die zou kunnen worden omgeschreven tot een artikel? Of een goed voorstel voor een nieuw onderzoek? Stuur het in

Wat is Leidschrift?

Leidschrift is een historisch tijdschrift, waarvan de redactie wordt gevormd door gemotiveerde studenten en docenten van de opleiding Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Leidschrift verschijnt drie maal per jaar. Elk nummer behandelt een bepaald thema dat gekozen wordt aan de hand van de actualiteit of een belangrijke historiografische discussie. Naast professionele historici publiceren ook veelbelovende studenten hun wetenschappelijke bijdrages in het tijdschrift.

Het onderwerp van Leidschrift januari 2019

De editie van Leidschrift die gepland staat voor januari 2019, heeft als thema ‘Kunst in de politiek’. In dit nummer willen we ingaan op de rol die kunst – het object zelf – en kunstenaars in het verleden hebben gespeeld in de politiek, met een focus op Nederland. Kunst en kunstenaars hebben in het verleden een grote invloed kunnen uitoefenen op politieke gebeurtenissen, bijvoorbeeld indirect via geschenken van vorst tot vorst of via het bepalen van de laatste mode en direct via kunstenaars zelf. In de nieuwste Leidschrift willen we de rol van het object en de kunstenaar onderzoeken in historische gebeurtenissen en periodes door vragen te stellen als: hoe groot was de invloed van kunst in het leggen van nieuwe contacten en het aangaan van nieuwe relaties? En: hoe ver reikte de invloed van kunstenaars in de hoogste politieke regionen? Met een nadruk op Nederland zal de rol van kunst(enaars) in het verleden worden bestudeerd, van middeleeuwse vorstenhoven en kunst in de Gouden Eeuw tot Nederlandse mode en koningin Maxima.

Hoe stuur je een voorstel in?

Heb je een paper of scriptie geschreven die past binnen het onderwerp of een idee voor een nieuw onderzoek? Stuur een kort voorstel (ongeveer 150 woorden) in voor 15 mei. We zullen uit de binnengekomen voorstellen één student kiezen en dit uiterlijk 21 mei laten weten. Deze student zal begeleid worden door de redactie bij het schrijven van een artikel van 2500-3500 woorden (in overleg). Het artikel moet uiterlijk 17 september ingestuurd worden, waarna de redactie het zal redigeren en het eventueel nog terug zal sturen als er aanpassingen gemaakt moeten worden.

We vragen:

-Een kort voorstel waarin je jouw onderwerp samenvat (ongeveer 150 woorden), bij voorkeur op basis van een paper of scriptie waarvoor minimaal een 7.5 behaald is.

-De paper of scriptie waarop je je artikel wil baseren. (Wanneer je een nieuw onderzoek indient, stuur dan een ander paper waarvoor minimaal een 7.5 behaald is mee.)

 

Ben je bachelor student en wil je toch een poging wagen? Dan vragen we een BSA en een voorstel op basis van een paper waarvoor minimaal een 8 behaald is en begeleiding door de docent waarbij je dit paper schreef. 

Geïnteresseerd? Stuur dan een mailtje naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Leidschrift zoekt redactieleden!

De redactie van Leidschrift is op zoek naar nieuwe redactieleden! Wij zoeken een of meerdere nieuwe redactieleden die zo spoedig mogelijk kunnen beginnen.

Wat is Leidschrift?

Leidschrift is een academisch historisch tijdschrift dat sinds 1984 wordt uitgegeven. De redactie wordt gevormd door studenten en een docent-lid van de vakgroep Geschiedenis aan de Universiteit Leiden (momenteel Claire Weeda). Het tijdschrift verschijnt driemaal per jaar in de vorm van een themabundel, waarin nationale en internationale auteurs hun wetenschappelijke artikelen publiceren. Enkele gerenommeerde historici die in het verleden in Leidschrift hebben gepubliceerd zijn Roger Griffin, Leo Lucassen, John France, Luuk de Ligt en Henk Wesseling. Recent verschenen nummers gingen onder andere over de honderd jaar kiesrecht en de geschiedenis van spionage. Leidschrift heeft in de loop der jaren een uitstekende reputatie opgebouwd door haar bijdrage aan de geschiedwetenschap.

Wat doet een redactielid?

Een redactielid wordt ingedeeld bij een themanummer. Na de vaststelling van het onderwerp schrijven de redactieleden hun auteurs aan, redigeren de artikelen en maken het nummer drukklaar. Verder vervullen de meeste redactieleden een functie binnen een van de commissies, die zich onder meer bezighouden met de promotie, het symposium en de eindredactie. De redactievergaderingen zijn om de twee weken, afwisselend ’s ochtends en ’s avonds.


Profiel

- Je dient het eerstejaars bsa behaald te hebben.
- Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift. 
- Goede communicatieve vaardigheden. Naast schriftelijk contact met auteurs werk je als onderdeel van een redactie, waarbij samenwerking belangrijk is.
- Flexibiliteit. De totstandkoming van een themanummer kent drukke en rustige momenten.
- Dat je minimaal een jaar bij de redactie blijft (de periode waarin een themanummer wordt gemaakt).
- Ervaring met Photoshop, InDesign of met programmeertalen is een pré.

Wat bieden wij?

- Een gedreven groep geschiedenisstudenten die gezamenlijk themanummers van wetenschappelijk niveau uitbrengen.
- Een opleiding om de eerste redactievaardigheden te oefenen.
- De mogelijkheid om kritisch denkvermogen te ontwikkelen. Redigeren brengt mee dat je je eigen teksten kritischer onder de loep durft te nemen.
- Borrelavonden, koffiedates en redactie-uitjes.
- Een waardevolle toevoeging op je CV.

Heb je interesse? Stuur dan een sollicitatiebrief en cv naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wat is Leidschrift?

Leidschrift is een onafhankelijk historisch tijdschrift met als doelstelling het publiceren van geschiedkundige artikelen op wetenschappelijk niveau.

Leidschrift verschijnt sinds 1984 en wordt uitgegeven door stichting Leidschrift. Hiermee wil de stichting bijdragen aan de actuele historiografische discussies en een podium bieden aan een ieder die de geschiedschrijving een warm hart toedraagt. Zo werd in de jubileumuitgave 25.1 (april 2010) aandacht besteed aan de geschiedenis van Leidschrift

Het tijdschrift verschijnt driemaal per jaar in de vorm van een artikelenbundel met zeven à acht artikelen, gegroepeerd rond een thema. Het nieuwste nummer van Leidschrift ‘Een beladen geschiedenis. De dekolonisatieoorlog in Indonesië, 1945-1949' is vanaf oktober 2016 te verkrijgen en behandelt de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indie, een controversiële geschiedenis volgens velen. 

Recente nummers gingen onder andere over Kennis is macht (30.3), Pompeii en Herculaneum (31.1) en de antiheld (31.2). Eerdere nummers zijn te vinden in het archief, waar alle artikelen kunnen worden gedownload. Nog beschikbare nummers zijn te verkrijgen in de webwinkel.

Toonaangevende historici uit binnen- en buitenland, zoals Willem Frijhoff, Peer Vries, Leo Lucassen, Charles Tilly, Jeroen Duindam, Jan Luiten van Zanden en Frits van Oostrom, hebben eerder bijdragen geleverd aan Leidschrift. Daarnaast krijgt in ieder nummer een veelbelovende Leidse student de ruimte om een artikel te publiceren.

De redactie van Leidschrift wordt gevormd door ouderejaars studenten Geschiedenis aan de Universiteit van Leiden, aangevuld met een docent van het Instituut Geschiedenis.

Leidschrift Online Archief

Begin 2010 heeft Stichting Leidschrift de eerste vijftien jaargangen Leidschrift laten digitaliseren en beschikbaar gemaakt via het Online Archief. Op het lustrumsymposium in april werden deze jaargangen gepresenteerd. Het archief is voor iedereen toegankelijk en doorzoekbaar op titel, auteur en (beperkte) trefwoorden.

Lees meer: Leidschrift Online Archief

Onbekend maakt onbemind

Negatieve karakterschetsen in de vroegmoderne tijd

281kaftnewsNieuwe aprileditie Leidschrift over xenofobie; een nog altijd actueel onderwerp in een vroegmodern historisch jasje

De ander, op het ene moment bewonderenswaardig, op het andere angstaanjagend. Al eeuwen is de mens geobsedeerd door de ander, de buitenstaander, de vreemdeling of simpelweg de persoon die niet tot dezelfde 'groep' behoort. De mens heeft grote drang naar het behoren tot een groep en gaat hierdoor haast automatisch een beeld vormen over die ander buiten de groep, positief dan wel negatief. Dit is geen hedendaags fenomeen, maar gaat eeuwen terug. Het aprilnummer van jaargang 28, gaat in op dit fenomeen. Wij willen in dit nummer aandacht schenken aan het vreemde volk, de boze buitenstaander, aan die interessante maar ook soms bedreigende ander.

Lees meer: Onbekend maakt onbemind

Verraderlijke Rijkdom

Economische crisis in historisch perspectief

282kaft

Nieuwe septembereditie Leidschrift over economische crises

Omgevallen banken, een ingestorte huizenmarkt, faillissementen, stijgende werkloosheid en bezuinigingen - kortom, het is crisis. De economische crisis waarin Nederland zich op het moment bevindt, beheerst de media, de politiek en ons dagelijks leven. Jongeren maken het voor het eerst mee, oudere generaties herinneren zich de jaren tachtig of zelfs dertig van de twintigste eeuw, van horen zeggen of uit eigen ervaring. Economische crises zijn echter niet louter een modern verschijnsel, ze zijn zo oud als de weg naar Rome. In het septembernummer van jaargang 28 plaatst Leidschrift het fenomeen economische crisis in een historisch én mondiaal perspectief.

Lees meer: Verraderlijke Rijkdom